Fødevarer højt i gamma-linolensyrer

Ligesom omega-3 fedtsyrer er omega-6-fedt essentielle, hvilket betyder at din krop ikke kan gøre dem, og de skal komme fra mad. Gamma-linolensyre eller GLA henviser til omega-6 fedtsyrer, der findes i plantefødevarer. Meget få fødevarer, du normalt spiser, indeholder GLA, ifølge NYU Langone Medical Center, men du kan muligvis øge dit indtag ved at inkludere hampolie, spirulina eller bordeolie. Kontakt din læge, inden du supplerer din kost med disse fødevarer.

GLA versus LA

De fleste af dine omega-6 fedtsyrer kommer fra vegetabilske olier i form eller linolsyre eller LA. Din krop konverterer LA i vegetabilske olier til GLA i din krop, som derefter omdannes til arachidonsyre eller AA. Der er bekymring for, at høje indtag af omega-6 fedtsyrer i form eller LA og AA øger inflammation, ifølge University of Maryland Medical Center. Men at få din omega-6 fra fødevarer, der er rige på GLA, kan reducere inflammation.

Hampolie

Sammenlignet med andre olier såsom olivenolie eller saflorolie indeholder hampolie den højeste mængde GLA. To til 4 procent af de umættede fedtstoffer i hampolie kommer fra dets GLA-indhold. På grund af de høje mængder af umættede fedtstoffer, der findes i hampolie, bør den ikke bruges som en madolie, men du kan tilføje den til salat eller dryppe den over korn eller kogte grøntsager til smag.

Spirulina

Også kendt som blågrønne alger spirulina – en kilde til GLA – spises i andre dele af verden, men er normalt taget som et supplement i USA. Du kan blande spirulina pulver eller flager i en smoothie, drys det på en salat eller tilsæt det til en kornret. Nogle kilder til spirulina kan indeholde bakterier eller tungmetaller, som kan være skadelige for dit helbred. For at reducere din risiko skal du kigge efter spirulina, der er testet for forurenende stoffer.

Borage Oil

Borageolie er den rigeste kilde til GLA, ifølge NYU Langone Medical Center. Som spirulina er borgerolie mere af et tillæg end en mad. Det kommer fra biplanten og kaldes også nogle gange som stjerneblomstolie. Borageolie indeholder amabilin, som er et pyrrolizidinalkaloid, der er giftigt for din lever. Jo mere borageolie du tager, desto større er risikoen for leverskader, ifølge Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Kig efter borageolie certificeret fri for umættede pyrrolizidinalkaloider for at reducere din risiko.