Hvordan påvirker diabetes leveren?

Leversygdom kan opstå som følge af diabetes, og det omvendte er også sandt. Ikke-alkoholisk leversygdom kan også være forårsaget af fedme, proteinmangel, HIV-infektion og eksponering for giftige kemikalier. Narkotika som kortikosteroider, tamoxifen og østrogener kan også skade leveren. Diabetikere, der har samtidig hepatitis C infektion, har stor risiko for komplikationer.

Fysiologi

Leveren spiller en rolle i glukose regulering. Glukose transporteres fra tarmene til leveren, som gemmer den som glykogen eller bruger den til brændstof. Insulinreceptorer i fedt, lever og muskelceller letter brugen af ​​glucose. Insulin regulerer indtrængen af ​​glucose i væv og fremmer glykogenopbevaring. Insulin metaboliseres i leveren, hvor den fremmer produktionen af ​​glycogen, protein, cholesterol og triglycerider og stimulerer dannelsen af ​​lipoproteiner med lav densitet eller LDL, som transporterer kolesterol ind i arterierne. I diabetes bidrager overdreven produktion af glukose i leveren til forhøjet fastende blodsukker.

effekter

Fedtakkumulering i leveren kan være forbundet med overskydende glykogen, hvilket er almindeligt blandt diabetikere. Fede aflejringer kan skyldes den øgede transport af fedt til leveren fra tarmene eller til nedsat fjernelse af fedt fra leveren. Tilstanden forekommer sekundær for fedme såvel som diabetes, men de nøjagtige årsager er ukendte. Det nationale institut for diabetes og fordøjelses- og nyresygdom rapporterer, at 10-20 procent af amerikanerne har fedtlever. Diagnosen kan afhænge af blodarbejde, CT-scanning eller ultralydsbilleddannelse og biopsi.

Symptomer

Selv om der ikke er nogen symptomer, er en forstørret lever- og enzymabnormalitet karakteristisk for fedtlever. Tilstanden kan også forårsage mavesmerter, kvalme og opkastning eller – sjældent – væskeakkumulering omkring leveren. Symptomer vil sandsynligvis forbedres med bedre blodsukker kontrol.

Komplikationer

Leverceller kan blive betændt som følge af fedtaflejring. Diabetisk eller ikke-alkoholisk steatohepatitis er det medicinske udtryk for denne tilstand. NIDDK siger, at 2 til 5 procent af amerikanerne har NASH. Uden behandling kan tilstanden udvikle sig til ardannelse af levervæv eller ikke-alkoholisk cirrose.

Betydningen af ​​diabetiske lægemidler

Lejlighedsvis har orale lægemidler, der anvendes til behandling af type 2-diabetes, uønskede virkninger på leveren. Metformin er kontraindiceret hos personer med kronisk leversygdom på grund af risikoen for mælkesyreose, en tilstand af lactat, der opbygges i blod og væv, hvilket nedsætter kroppens pH. Glyburid udskilles i galden og er blevet bundet, men sjældent til kronisk hepatitis. Ifølge Drug Information Online kan chlorpropamid forårsage leverbetændelse, der er karakteriseret ved gulsot og kløe, generelt inden for de første to til fem uger efter indtagelse af medicinen.

Diabetisk relateret leversygdom kan i høj grad forhindres. Omhyggelig kontrol med blodsukker, vedligeholdelse af en sund vægt og regelmæssig kontrol for at overvåge virkningerne af medicin kan bidrage til at reducere risikoen for leverproblemer.

Forebyggelse / Solution