Gelatine sundhedsmæssige fordele

Almindelig gelatine er intet andet end rent protein. Det er usædvanligt, fordi det danner en termoreversibel gel, hvilket er en fancy måde at sige, at dets spiralformede proteiner kan slappe af i varmt vand og derefter delvis spole tilbage i kolde temperaturer for at danne en gel. Mens dette gør det nyttigt i fødevarer, får du også nogle sundhedsmæssige fordele, der ikke er relateret til dets geleringsevner. Det kan give dig et boost af kollagenbyggende aminosyrer, understøtte vægttab og kan hjælpe med at lindre smerter fra leddegigt.

Gelatine er fremstillet af hydrolyseret kollagen, hvilket betyder at collagen blev adskilt fra sin kilde ved anvendelse af vand. Fordi kollagen er et protein, består gelatine også af protein. Kollagen er et af de mest almindelige proteiner hos mennesker og dyr, hvor det danner bindevæv, der understøtter knogler, muskler og hud. Kollagenet, der bruges til at lave gelatine, kommer sædvanligvis fra ko og svinhud, hover, knogler og bindevæv, rapporterer Frostburg State University.

En af de største fordele ved gelatine er, at det er en god kilde til protein. Det giver alle de aminosyrer, der bruges til at opbygge kollagen – glycin, prolin og hydroxyprolin – men de vigtigste bestanddele er prolin og hydroxyprolin, rapporterede en undersøgelse i “International Journal of Food Sciences and Nutrition” i februar 2010. Gelatin indeholder også Mindre mængder af de andre essentielle aminosyrer bortset fra en – den har ingen tryptofan. En spisesked tørt, usødet gelatinepulver har 6 gram protein. Dette beløb giver 13 procent af kvinders anbefalede kosttilskud og 11 procent af mænds daglige proteinbehov.

Protein fra enhver kilde hjælper dig med at føle dig fuld i længere tid, efter du har spist. Det spiser heller ikke blodsukker, så det forhindrer gynger i blodsukker, der fører til at føle sig sulten igen. En undersøgelse viste, at tilsætning af gelatine til sukkervand nedsatte virkningen på blodsukker sammenlignet med at drikke rent sukkervand ifølge en undersøgelse i “American Journal of Clinical Nutrition” i november 2007. Gelatine kan også påvirke et hormon kaldet glucagonlignende peptid 1 eller GLP-1, som fremmer mæthed. En undersøgelse offentliggjort i marts 2008 af “Spise og Vægforstyrrelser” rapporterede, at blodniveauet af GLP-1 steg signifikant hos overvægtige personer, der indtog gelatine.

Folk rapporterer ofte, at gelatine hjalp med at lindre smerter forårsaget af gigt, men forskning hidtil viser ikke stærk støtte til dens effektivitet. I november 2006 fremgik en gennemgang af den eksisterende forskning, at gelatine hjalp med at lindre nogle arthritisrelaterede smerter, og det havde en lovende rolle i arthritisbehandling, ifølge “Current Medical Research and Opinion.” En nyere anmeldelse blev offentliggjort i august 2012 udgave af “Slidgigt og brusk.” Denne gang bemærkede forskere, at det samlede bevis for at understøtte sin fordel var moderat til meget lavt. De anbefalede at flere undersøgelser er nødvendige for at afgøre, om gelatine kan hjælpe med behandling af slidgigt.

Gelatinoversigt

Proteinkilde

Støtte vægttab

Mulig ledsmeretilførsel