Fakta om lipider

Molekyler kan opdeles i to typer: Der er dem, der er polære og har magnetisk positive og negative poler som vand. Ikke-polære molekyler er den anden type og indbefatter lipider. Disse fedtlignende molekyler blandes ikke godt sammen med polære molekyler – som olie på vand. Lipider spiller vigtige roller i cellernes funktion og kroppens helbred; overdrevne lipider i blodet er forbundet med uønskede helbredstilstande.

På cellulær niveau fungerer lipider for at lagre energi, beskytte celler og lave signalmolekyler. Fedtmolekyler indeholder 9 kostkalorier pr. Gram, hvilket er mere tæt end kulhydrater eller protein. Fedtet kan opbevares i celler og bruges til energi, når kroppen har brug for en kilde til kalorier, der ikke er tilstrækkeligt tilført af kosten. Nedbrydning af lipider kan bidrage til dannelsen af ​​ATP, kroppens vigtigste energibærende molekyle. Lipider beskytter celler ved at komponere det meste af cellemembranen. Cellemembranen, der omgiver cellen, er analog med huden. Da det ikke er polært, trænger de polære, vandbaserede væsker ind og uden for cellen ikke ind i membranen. Endelig bruges lipider til at producere hormoner og andre budbringere, der fortæller celler, hvilke funktioner der skal udføres.

Almindelige typer af lipider omfatter fedtsyrer, triglycerider og kolesterol. Fedtsyrer er lange ikke-polære carbonkæder med ilt i slutningen. Triglycerider har tre lange fedtsyrer forbundet med det lille molekyle glycerol. Kolesterol er en ringet struktur, der for det meste er ikke-polært, men har også en polar ende. I blodet er disse lipidmolekyler bundet til proteiner for at gøre molekyler kaldet lipoproteiner. To af de mere velkendte lipoproteiner indbefatter lavdensitetslipoprotein eller LDL, kendt som “dårlig kolesterol” og højdensitetslipoprotein eller HDL, kendt som det gode cholesterol.

Lipider på fødevarer mærker er opført som fedt og kolesterol. Der er fedtstoffer, der er dårlige for dig og dem, der er gode eller bedre for dig. Du bør undgå mættede og transfedtstoffer. Enumættede og transfedtstoffer er bedre for dig. Kolesterol bør begrænses i kosten. Selv om det er vigtigt at opretholde cellemembranens fleksibilitet og lave steroidhormoner, kan leveren syntetisere nok af det, overdreven kolesterol i kosten sammen med mættede og transfedtstoffer øger risikoen for sygdom.

Høje niveauer af triglycerider, LDL og totalt kolesterol i blodet er forbundet med uønskede helbredstilstande. Disse stoffer kan hænge i vævene. De bidrager til indsnævring og hærdning af arterierne, der kaldes arteriosklerose. Dette øger chancerne for at udvikle begrænsning af blodtilførslen til ekstremiteterne, kendt som perifer vaskulær sygdom, begrænsning af blodgennemstrømning til tarmene, kendt som intestinal angina, nyreskade, hjerteanfald og slagtilfælde.

Lipidfunktioner i celler

Typer af lipider

Lipider i kosten

Komplikationer fra høje lipider