Hvor lang tid tager det at rehab fra menisk kirurgi?

Meniscusskader – tårer i den stødabsorberende struktur i dine knæledder – er den mest almindelige type knæskade hos mennesker i alle aldre. Disse smertefulde skader kræver ofte kirurgi for at trimme riflede kanter eller reparere tårer i menisken. Rehab efter operationen vil forbedre bevægelsen og styrken i benet. Generelt vil dit rehab være afsluttet inden for få måneder efter operationen, men kan fortsætte i så lang tid som 6 måneder.

Umiddelbart efter menisk kirurgi vil dit knæ sandsynligvis blive immobiliseret i en bøjle låst i en lige position. Du vil bruge krykker, og din læge kan begrænse mængden af ​​vægt du kan lægge på det skadede ben. Is kan påføres på dit knæ flere gange om dagen for at mindske smerte og hævelse. Inden for 7 til 10 dage efter operationen bliver dine sting fjernet, og fysisk terapi vil begynde.

Fase 1 af rehab efter menisk reparation kan begynde inden for få dage efter operationen og fortsætte i 6 uger. Din fysioterapeut fjerner din bøjle, og du vil sandsynligvis udføre quad-sæt – spænding af musklerne på forsiden af ​​låret med benet lige på en understøttet overflade. Du vil også langsomt begynde at bøje dit knæ, indtil du er i stand til at flytte den til 90 grader. Din læge kan instruere dig om at fjerne din bøjle i løbet af dagen, undtagen når du går og sover, for at udføre øvelser foreskrevet af din terapeut. Du vil gradvist øge mængden af ​​vægt på det skadede ben, mens du går, hvilket reducerer dit behov for krykker. Øvelser, der ikke lægger vægt på dit ben – som f.eks. Stationær cykling – kan også indgå i dit fysioterapiprogram.

Fase 2 af rehab begynder typisk omkring uge 6 og fortsætter gennem uge 10 efter operationen. Din bøjle kan være låst op i denne fase for at tillade en begrænset knæbøjning under gang. Du vil udføre øvelser for at genoprette fuld bøjning og straightening af dit knæ. Styrkeøvelser i denne fase kan omfatte step-ups, balance træning – som f.eks. At stå på 1 fod – og mini-squats. Du kan også udføre øvelser med ankelvægte for ekstra modstand. Mod slutningen af ​​fase 2 kan også plyometrisk træning – springaktiviteter – medtages i din rehab.

Fase 3 rehab begynder, når du har fuld smertefri bevægelse af dit knæ. Du kan fortsætte med at bære din bøjle mens du går, selv om det sandsynligvis vil blive låst op. Ca. 4 måneder efter operationen kan din læge tillade dig at begynde at køre aktiviteter i terapi. Dette begynder typisk på en tredemølle, og du kan i starten starte med at gå eller jogge baglæns for at reducere belastningen på dit skadede knæ. Hvis du er en atlet, kan hoppespring, agilityøvelser og sprintaktiviteter tilføjes, efterhånden som din styrke forbedres.

Umiddelbart efter kirurgi

Fase 1

Fase 2

Fase 3