Brutto og fin motor udvikling i adhd børn

Mange børn med opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse, eller ADHD, er konstant i bevægelse. Imidlertid har mange af disse børn problemer med at kontrollere disse bevægelser, og mangler i fine og grove motoriske evner er almindelige. (Reference 1) Disse vanskeligheder kan forårsage problemer i både skole og sociale aktiviteter. Heldigvis er der måder, som forældre kan hjælpe deres børn med at udvikle disse færdigheder eller lære at kompensere for deres vanskeligheder.

Mangel på kropskontrol

Børn med ADHD har ofte svært ved at kontrollere unødvendige bevægelser, ifølge en undersøgelse, der blev rapporteret i et 2011-udgave af American Academy of Neurology’s journal “Neurology.” Ifølge rapporten kan disse vanskeligheder forklare, hvorfor nogle børn med ADHD har problemer med motorkoordinering og kropskontrol. Mange har også problemer med at udføre opgaver, som kræver motorstyring, såsom skrivning, farve og binding af snørebånd. (Reference 1)

Forståelse af symptomerne

Mange børn er naturligt aktive. Dog kan børn med ADHD begynde at udvise tegn på motoriske vanskeligheder fra en tidlig alder. Fra den tid de begynder at kravle, synes disse børn altid at være “på farten” uden hensyn til sikkerhed eller hvor deres forældre eller plejere kan være. Som småbørn, hopper mange overfor at gå og gå lige til at løbe. Børn med ADHD synes at være i konstant bevægelse uden et mål eller formål med deres bevægelser. Mange er meget uheldige og kræver konstant tilsyn. (Reference 3) De nøjagtige årsager til ADHD er ukendte, men kan skyldes forskelle i måden meddelelser sendes i hjernen. Forskere mener også, at det kan være arvet. (Reference 5)

Problemer i skolen

Et barns brutale og fine motoriske vanskeligheder vil blive mere tydelige, når han går i skole og kan ikke udføre aldersrelaterede opgaver, som f.eks. Knapskjorter og slipsesko. Da barnet bliver ældre, kan han kæmpe for at skrive eller atletiske aktiviteter. Et barn med både ADHD- og motoriske færdigheder har ofte svært ved at skrive mekanik. Planlægning af motorbevægelser og memorisering af motoriske mønstre kan være problematisk. Disse børn virker så klodset og akavet, at de sjældent vælges til hold i skolen, hvilket kan føre til social isolation. (Reference 4)

Finde løsninger

Selvom det kan være fristende at tvinge dit barn til at øve sig på at skrive sine breve eller binde skoene igen og igen, pas på ikke at sætte ham op for fejl og skuffelse. I stedet skal du arbejde med dit barns skole for at give indkvartering, såsom et tastatur til skrivning. (Reference 1) Bryde opgaver, der ikke kan undgås, som at klæde sig eller bade i mindre, mere håndterbare bidder. Hvis det er nødvendigt, giv dit barn en liste eller et billedkort, der beskriver de trin, han skal tage, så han kan henvise til det efter behov. (Reference 2) En ergoterapeut kan muligvis hjælpe din barn med at udvikle sine fine motorkompetencer, mens en fysioterapeut kan arbejde med udvikling af bruttotil motor og balance.