Svampeforurening af jordnødder

Jordnødder er en flere afgrøder, der er sårbare for aflatoksiner, toksiner produceret af svampe, der vokser i eller på visse fødevarer og foderstoffer. Disse naturlige forureninger er farlige for både mennesker og dyr – og forbundet med kræft og død, når de indtages i store mængder. Den gode nyhed er, at reguleringsagenturer i USA holder et meget godt øje med aflatoxiner for at sikre offentlig sikkerhed.

Opdagelse af aflatoksiner

Aflatoxiner blev først anerkendt i 1960, da mere end 100.000 kalkuner døde på fjerkræbedrifter i England. Sygdommen, der fik navnet, Tyrkiet X-sygdommen, blev sporet til den jordnøddeføde, der blev givet til dyrene. Jordnødderne indeholdt en toksinproducerende svamp kaldet Aspergillus flavus, hvorfra navnet aflatoxin kommer.

Ikke begrænset til jordnødder

Aflatoksiner findes ikke kun i jordnødder, men også i mange andre fødevarer, herunder majs, mælk, æg, kød, nødder, mandler, figner og krydderier. Faktisk kan majs være den afgrøde, der har størst risiko over hele verden, fordi den vokser året rundt i klimaer, der er ideel til svampevækst, det er også en basfood i mange lande. Cottonseed er en anden afgrøde, der udgør en høj risiko for svampekontaminering. Aflatoxiner opdages også nogle gange i mælk, ost, æg og kød, når dyr indtager forurenet foder.

Sundhedseffekter

Aflatoxiner er mærket som et humant carcinogen, der har vist sig at forårsage levercancer hos dyr og mennesker, ifølge Environmental Health Trust-hjemmesiden. Alvorlig aflatoksinforgiftning er blevet rapporteret i mange fattige lande rundt om i verden. Akut aflatoxicose, syndromet som følge af eksponering for aflatoksiner, er kendetegnet ved opkastning, mavesmerter, lungeødem, krampe, koma og død, noterer Cornell University hjemmeside.

Sikkerhedshensyn

Aflatoxiner betragtes ikke som et problem i USA, ifølge Berkeley Wellness hjemmeside. U.S. Food and Drug Administration tillader lave niveauer af aflatoksiner i fødevarer, fordi det betragter dem som uundgåelige forurenende stoffer. I mange udviklingslande udgør aflatoksiner en mere alvorlig risiko, men i USA skal jordnødder, jordnøddesmør og andre fødevarer, som kan indeholde aflatoksiner, gennemføres streng testning. FDA-retningslinjer tillader ikke mere end 20 ppb eller dele per milliard aflatoksin i menneskelige fødevarer. Der er stadig bekymring over mulige langsigtede virkninger af aflatoksin-forurening på lavt niveau. Du kan begrænse din eksponering ved at købe jordnødder og jordnøddesmør fra store mærkeproducenter og ved at kassere enhver formet, skrumpet eller misfarvet nødder, noter MedlinePlus.